Profesjonalnie o nawadnianiu 01/2019

12. Żywienie roślin przez nawadnianie nawadnianie z nawożeniem nazywane jest fertygacją. pozwala ona zmaksymali- zować plon przy zachowaniu jego wyso- kiej wartości biologicznej. należy pamię- tać, że w systemach upraw polowych jest to uzupełnienie nawożenia posypowego. Bywają lata, gdy nadmierna ilość opadów nie pozwala nam „wtłoczyć” odpowiedniej ilości nawozów. podstawą nawożenia po- sypowego jest analiza gleby, a podstawą ułożenia prawidłowej pożywki – analiza wody. FertyGacja początkowo trudno sobiewyobrazić daw- ki rzędu 200 t/ha, ale tyle właśnie wody (1 m 3 wody waży około 1 t) podajemy z dawką 20 mm, tzn. 20 l/m 2 w konwen- cjonalnym nawadnianiu. używając linii kroplujących, oszczędzamy ogromne ilości wody czy też energii na jej przetłoczenie. Jest to możliwe dzięki choćby mniejszym stratom na odparowanie bądź też pracy układu o mniejszym ciśnieniu. ogranicza- my również zwilżenie nadziemnych części roślin, a tym samym często również presję wielu chorób grzybowych. systemnawad- niania powinien działać tak, aby z 1 litrem wody podawać 1 gram nawozu (stężenie podczas przygotowywania pożywki należy uwzględnić zawartość poszczególnych składników w wodzie. wiedza o jakości wody pozwala nam ustalić, co należy do niej dodać, aby optymalnie dokarmić roślinę. branŻa ph ec hco 3 n P k mg S ca fe mn zn cu b 7,8 0,26 165 0,1 0,16 0,5 5,91 2,244 48,7 0,02 0,059 0,02 0,02 0,079 przykŁadowaanalizawody

RkJQdWJsaXNoZXIy NDI0NjE=